dimarts, 10 de maig del 2011

El parricidi esportiu de Rick Carlisle

Nascut a un poble perdut al nord de l’estat de Nova York, Rick Carlisle podria haver fet fortuna de moltes maneres, però va decidir fer carrera en el món del bàsquet. Com a jugador va ser, per dir-ho de manera políticament correcta, discret. Tot i això, va tenir temps de jugar a tres equips de la NBA; Boston Celtics, New York Knicks i New Jersey Nets. La fama li va arribar després, ja com a entrenador de Detroit Pistons, Indiana Pacers i Dallas Mavericks.

Poca gent recorda, en canvi, que Carlisle va jugar a l’extinta CBA, on va defensar la samarreta dels Albany Patroons, l’equip que vestia d’or i verd. Era l’any 1987 i l’equip estava entrenat per Phil Jackson, a qui 24 anys després ha derrotat per 0-4 en una semifinal de conferència de la NBA.

Carlisle va aprendre moltes coses de Phil Jackson, especialment com generar opcions ofensives a partit d’un dos contra dos, una tàctica que l’entrenador dels Lakers va enriquir anys després, quan va conèixer Tex Winter i la va transformar en el ja mític triangle ofensiu.

Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Virginia, Rick Carlisle va memoritzar una lliçó clau quan va ser entrenat per Phil Jackson; la importància de la ment en el rendiment esportiu. De fet, quan l’any 2002 el vaig conéixer a Eivissa, em va dir una frase que no he patit per recordar: “La tasca de l’entrenador té un 80% de gestor de recursos humans i un 20% de treball tècnic”.

La resta del joc que proposen els seus equips, com han pogut comprovar els Lakers de Pau Gasol, se centra en quatre aspectes. Els dos primers estan lligats; defensa i transició. Els dos últims també; pick and roll i bones passades.

Gairebé un quart de segle després d’aprendre tot això, Rick Carlisle ha comés un dels parricidis esportius més grans que es recorden, en assassinar el llegat del seu pare basquetbolístic, Phil Jackson.

Article publicat a ARA.cat.